keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Suomi vs Australia

Eli mikä täällä nyt sitten on erilaista verrattuna Suomeen? Lista ei oikeestaan oo missään tietyssä järjestyksessä, listasin vaan kaikki mitä tulee mieleen. Kaikki asiat ei edes liity Melbourneen/Australiaan vaan enemmänkin Koreaan, kun mä täällä korealaisessa perheessä asustelen :)

- Kierrätys.
Täällä kyllä kierrätetään, mutta ei samanlailla kun Suomessa. Kaikki kierrätettävät roskat (pahvit, paperit, lasi yms.) laitetaan samaan astiaan eli en tiedä miten Se oikeestaan eroaa tavallisesta sekajäteastiasta. Biojätteitä ei myöskään kierrätetä.

- Small talk
Yleisin tervehdys täällä on "How are you?" eikä esim. "Hi". En oo oikein varma, että mitä siihen pitäisi vastata, jos vaikka kaupassa tervehditään noin, yleensä sanon vaan että fine :D Kaupoissa kyllä myyjät muutenkin saattaa kysellä kuulumisia ja vaikka että mistä maasta on.

- Ruoka
• Tää on korealainen/aasialainen juttu, mutta tässä mun perheessä nää hostvanhemmat nauraa länsimaista tapaa tilata ravintolassa yksi ateria per henkilö ja syödä sitten vaan sitä yhtä ja samaa "omaa" ruokaa. Kun nimittäin me täällä mennään kaikki yhdessä syömään, niin jokainen saa kyllä tilata oman ruuan, mutta ruokien saapuessa pöytään, kaikki laitetaan pöydän keskelle ja jokainen saa ottaa jokaista ruokalajia. Näin myös tehdään kotona ja usein korealaista ruokaa syödessä kellään ei ole edes omia lautasia. Vaan oma riisikulho ja puikot ja pöydän keskellä erilaisia ruokalajeja, joita saa omilla puikoilla napsia ja syödä riisin kanssa.

• Leipoessa täällä ei osteta erikseen vehnäjauhoja, leivinjauheita ja muita sellaisia, vaan lähes jokaiselle leivonnaiselle (kakuille, leiville, pullille jne.) on oma valmispakkaus, johon täytyy lisätä yleensä vaan kananmunia ja maitoa.

• Täältä ei saa "tavallista" suodatinkahvia. Mun perheessä kahvit keitetään nespresso keittimellä, mutta yleistä täällä on myös juoda murukahvia eli sitä, missä kahvi sekoitetaan vaan kuumaan veteen.

• Päivässä täällä syödään kolme ateriaa: aamupala, lounas ja illallinen. Välipala ja iltapala usein siis skipataan välistä. Lounas syödään n. 13-15 aikaan ja illallinen 18-20 aikaan. Välipalana saatetaan joskus syödä hedelmä tms., mutta iltapalaa ei ainakaan täällä mun perheessä kukaan syö :)

-Liikenne/Liikkuminen
Kaikki kulkee täällä autolla joka paikkaan tai vähintäänkin junalla. Useimmiten kyllä autolla. Kukaan ei siis kävele, vaikka matka ei olisikaan kovin pitkä. Tästä syystä kävelytiet ei monestikkaan ole kovin hyviä. Ja tosiaan täällä on vasemmanpuoleinen liikenne, mikä edelleen aiheuttaa mulle hankaluuksia, kun en tiedä mihin suuntaan katsoa ylittäessä tien tms. :D

Varmasti löytyy vielä paljon muitakin eroavaisuuksia, mutta tässä nämä, mitkä mulle tuli mieleen. Lisäilen, jos tulee vielä jotain oikein tärkeitä! Postailen tänään myöhemmin varmaan vielä lisää, nyt täytyy valmistautua mun ekaan babysittaukseen, kun vanhemmat menee tänään illalla kahdestaan syömään jonnekkin :) see you! Veera


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti